Delfin-assisteret psykoterapi

Delfin-assisteret psykoterapi er en terapiform der har vist stor effekt i forhold til depression, ptsd (post traumatic stress disorder), hæmninger, fobier osv.

Oceanisk følelse og selvhealing

Kontakt med en delfin viser sig at have dyb positiv effekt. Delfiner lever i grupper, hvor de hjælper hinanden. Og mange historier beskriver oplevelser med delfiner der har reddet menneskeliv. Min vigtigste erfaring fra uddannelsen i delfin-assisteret psykoterapi er, at de kropslige og følelsesmæssige erfaringer med delfiner kan række om bag ved egoets og selvets barrierer og forbinde en lukket person med omverden.

Terapeutisk værdi

Delfiner støtter og udtrykker oprigtig interesse, omsorg og opmærksomhed mod mennesker med svagheder, mennesker der har brug for hjælp og mennesker der har svært ved at tackle forskellige problematikker fx tab. Det kan have stor terapeutisk værdi og kan afhjælpe meget dybtliggende problematikker, som det ellers er svært at komme i forbindelse med. Det der virker er naturligvis, både at komme væk fra den daglige kontekst, at være i naturen, at være i vand, at se en stor delfin så tæt på samt dialogen med psykologen.

Motiverende, inspirerende og sjovt

Det kan være stærkt motiverende at overvære delfiners naturlige nysgerrighed, deres store kærlighed for at lege og more sig. Det kan inspirere til at søge efter indre harmoni, balance og flow at svømme og dykke i nærheden af en flok delfiner. Det kan være smigrende og give en følelse af storhed at blive opsøgt af en nysgerrig og undersøgende delfin. Jeg har selv oplevet at blive opsøgt af en gravid delfin, da jeg var gravid med mit andet barn. Forklaringen fandt jeg først på kurset: ’Social Behaviour and Ecology of Whales and Dolphins’. Delfiner kan scanne, fordi de har en form for radar, som de bruger til at scanne havbunden for fisk.

Basic Course in Dolphin Behaviour and Dolphin-Assisted Therapy

I foråret 2007 tog jeg efteruddannelse på International Laboratory for Dolphin Behavior Research ved Det røde hav. Her tog jeg bl.a. kurser i ‘Animal-Assisted Therapy’, ’Supportive Experience with Dolphins’ og ‘Autism and Therapeutical Methods with the Assistance of Dolphins’. På uddannelsen deltog vi hver morgen i observationer af delfin-assisteret terapi. Her var der tydelige tegn på forbedring hos klienterne. Det foregik ved, at en psykolog var i vandet sammen med én klient og de vilde delfiner kunne frivilligt vælge kontakten. I løbet af en række konsultationer, kunne vi observere en forøget åbenhed og interesse i at prøve sig selv i vandet og med kontakten i sig selv – både til delfinerne og til psykologen. Terapiformen er jo ikke lige til at anvende i Danmark. Men det giver god mening at overvære store forandringer gennem simple metoder. Og selve samtalen med terapeuten var lærerig for mig.

Teoretisk anvender terapiformen blandt andet eksistentiel psykoterapi og kognitiv terapi.

hjemmesiden for International Laboratory for Dolphin Research kan man få mere information om delfiner.